Lees in 1 minuut
Gepubliceerd op 15-05-2024
Export NVWAJan Bezema
Onboarding Consultant
De overgang naar elektronische Fytosanitaire Certificaten: Wat verandert er?
Steeds meer landen maken gebruik van elektronische fytosanitaire certificaten, ook wel e-Phyto's genoemd. Met deze verandering zal de uitwisseling van deze certificaten van papier naar elektronisch gaan. Maar wat betekent dit precies en welke gevolgen heeft dit? Je leest het in deze blog.
De eerste sectoren zijn al overgestapt
De NVWA is bezig met het geleidelijk aansluiten van steeds meer fytosanitaire sectoren op e-phyto's. De eerste sectoren die al zijn overgestapt op elektronische fytosanitaire certificaten zijn Snijbloemen en Potplanten (CST), Bomen en Jonge planten (CBN) en Bloembollen (CBB).
De NVWA was van plan om andere sectoren vanaf 1 mei jl. over te laten gaan op de elektronische versie van dit certificaat. Dit is uitgesteld tot 1 september 2024.
Engeland als eerst aan de beurt
Het Verenigd Koninkrijk is als eerste aan de beurt voor het ontvangen van e-Phyto's vanuit NVWA. In de komende maanden zal dit worden uitgebreid naar andere landen die ook elektronische certificaten kunnen ontvangen en verwerken. De NVWA zal communiceren wanneer welke sectoren aansluiten op dit proces.
Voor zendingen naar het VK moeten er een aantal verplichte certificaat kenmerken mee worden gestuurd. Denk hierbij aan extra informatie op zowel zending niveau als de grensovergang waar de zending het VK binnenkomt als op orderniveau zoals handelseenheid.
De impact
Als gevolg van deze verandering, moeten exporteurs in bepaalde sectoren, de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) van meer informatie voorzien. Dit houdt in de praktijk in dat E-CertNL is aangepast en dat er meer velden gevuld moeten worden ten opzichte van de papieren variant. Daarnaast zal er ook een extra export kenmerk op orderregel (deelzending) niveau meegestuurd moeten worden.
Dit kan op twee manieren, zowel handmatig als geautomatiseerd. Hoe meer er handmatig moet worden ingevoerd, hoe groter de kans op fouten. Deze fouten kunnen leiden tot vertragingen van zendingen en/of boetes.
Hulp nodig?
Voor de meeste bedrijven is het aan te raden om de input in E-CertNL te automatiseren. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op. Met meer dan 35 jaar ervaring kunnen onze experts je hierbij helpen. We helpen je graag verder.
Kennisbank
Gerelateerde andere artikelen
Lees in 1 minuut
EUDR wetgeving vereisten en nodige voorbereiding
De EUDR is een opvolger van de European Timber Regulation (EUTR) die al sinds 2013 geldt. De verordening zou oorspronkelijk vanaf 30 december 2024 ingaan maar...
Jurjen Groeneveld
Customs Consultant
Lees in 1 minuut
De 7 meest gemaakte fouten bij classificering en HS-codes
Het juist indelen van goederen volgens het Harmonized System lijkt op het eerste gezicht misschien een administratieve formaliteit. Maar iedereen die er in de...
Jurjen Groeneveld
Customs Consultant
Lees in 1 minuut
De verborgen risico's van onjuiste HS-codes: Wat moet je weten?
Tariefcode (ook bekend als Geharmoniseerd Systeem - GS code), is een internationaal gestandaardiseerd systeem van namen en nummers dat wordt gebruikt om...
Jurjen Groeneveld
Customs Consultant
knowhow
knowhow
Wij maken het werk van importeurs en exporteurs eenvoudiger, efficiënter én leuker door onze unieke totaaloplossing en kennis van de internationale markt.
De invloed van grip en controle in je douaneaangiften op je werkprestaties
De impact van het EU-Kompas op im- en exporteurs