Lees in 2 minuten
Gepubliceerd op 01-10-2018
Export DouaneJurjen Groeneveld
Customs Consultant
Uitvoeraangiften; zelf doen of uitbesteden? (deel 1)
Uitvoeraangiften, zelf doen of uitbesteden? Deze vraag zal je je ongetwijfeld al eens gesteld hebben; ongeacht of je je douaneaangiften op dit moment zelf doet of juist uitbesteedt. Een keuze die voor elk bedrijf anders is.
Niet alleen het aantal uitvoeraangiften, maar ook het kennisniveau binnen jouw organisatie, mogelijke (financiële) risico’s en actuele ontwikkelingen zoals het de introductie van het nieuwe douanesysteem DMS beïnvloeden je keuze. Eén ding staat vast: als exporteur ben en blijf je altijd eindverantwoordelijk voor je eigen douaneaangiften. En dan maakt het niet uit of je kiest voor het zelf doen of uitbesteden ervan.
Als je deze keuze echter weloverwogen maakt, zal dit positief bijdragen aan je bedrijfsvoering. In deze driedelige blogreeks belichten we alle aspecten die belangrijk zijn voor het maken van een weloverwogen keuze tussen het zelf doen of uitbesteden van uitvoeraangiften.
Dan doen we de uitvoeraangiften toch mooi zelf!
Een veelgehoorde stelling is je eenvoudig zelf de uitvoeraangifte kan doen. Maar het is te kort door de bocht om enkel de argumenten 'douanesoftware borgt veel kennis' en 'het gaat maar om eenvoudige producten' te gebruiken. Een douane-expediteur die de aangiften voor je indient heeft toegevoegde waarde als het gaat om inhoudelijke kennis.
Echter, je bent als exporteur zelf eindverantwoordelijk voor jouw douaneaangiften. Ook al word je vertegenwoordigt door een externe partij. Jouw verantwoordelijkheid is veelal onderbelicht en brengt risico’s met zich mee. Onderzoek dit en weeg dit dus zeker mee in jouw keuze.
- Download nu onze whitepaper 'Je uitvoeraangiften zelf doen, hoe dan?' voor meer uitleg over het Douaneproces Uitvoer en het zelf doen van uitvoeraangiften.
DWU stelt eisen aan de kennis en kunde van exporteurs
Sinds 1 mei 2016 is het Douanewetboek van de Unie (DWU) van kracht. De implementatie ervan is in 2020 afgerond en is ook voor jouw organisatie van toepassing. Volgens het DWU moet je je ‘kennis en kunde’ aantonen als je de AEO-status hebt. Volgens deze AEO-eis moet je als exporteur beschikken over voldoende praktische vakbekwaamheid. Kennis en kunde dus.
Het verkrijgen en behouden hiervan is een belangrijk punt om bij stil te staan in jouw keuze tussen zelf doen en uitbesteden. Hierover in het volgende deel van deze blogreeks meer
Hoe maak ik nou de juiste keuze?
In de volgende twee blogs belichten we verschillende onderwerpen die van belang zijn voor het maken van een goede keuze. Het tweede onderwerp is ‘kennis en expertise’. Hierin komen zaken aan bod als: Welke kennis is noodzakelijk? Waar verkrijgen we deze kennis? en Wat is mijn verantwoordelijkheid?. In het derde en laatste blog gaan we in op verwerkingstijd, kosten en flexibiliteit. Op basis daarvan kun je de juiste keuze maken.
Stel je ter voorbereiding op ons tweede blog eens de vraag; ‘Waarom hebben we gekozen voor de huidige werkwijze voor uitvoeraangiften?’. En kijk aan het einde van deze blogreeks eens of dit nog steeds de juiste keuze is!
Uitvoeraangiften zelf doen
Wil je jouw uitvoeraangiften zelf verzorgen? Dan geeft ons whitepaper concrete handvatten voor alle stappen die je daarvoor moet doorlopen!
Mis geen nieuws meer
Ontvang net als 2.600+ logistiek professionals waardevolle informatie over belangrijk import- en exportnieuws dat je echt vooruit helpt 🤩
Nieuws & Kennis
Gerelateerde artikelen
Lees in 2 minuten
Belangrijkste douanenieuws [update april]
Nu de lente in volle gang is en april plaatsmaakt voor mei, is het tijd voor een nieuwe douane-update. In deze blog nemen we je mee langs de nieuwste...
John Schutten
Product Manager
Lees in 2 minuten
AEO-status: onmisbare vergunning of extra last?
Veel bedrijven die internationaal handelen lopen tegen steeds strengere douaneregels aan en worden steeds vaker geconfronteerd met grenscontroles, inspecties,...
Sander Bouman
Customs Consultant
Lees in 2 minuten
Centralized Clearance: al je EU-douaneaangiften via één lidstaat
Vanaf eind 2025 kan je al je douaneaangiften regelen vanuit één EU-lidstaat. Deze nieuwe vereenvoudiging - Centralized Clearance – is een grote stap vooruit...
Jurjen Groeneveld
Customs Consultant
knowhow
knowhow
Wij maken het werk van importeurs en exporteurs eenvoudiger, efficiënter én leuker door onze unieke totaaloplossing en kennis van de internationale markt.
Verborgen risico's van onjuiste HS-codes
Impact van CERTEX op bedrijven