In het kort
Na maanden van wachten is het zover. De Douane gaat verder met het overzetten van aangevers naar het nieuwe Douaneaangiften Management Systeem (DMS). In deze blog alles over de laatste ontwikkelingen en wat er de komende maanden staat te gebeuren.
Dit even vooraf: wil je het laatste nieuws over het nieuwe DMS direct in jouw mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze gratis douane-update service!
De Douane heeft op vrijdag 3 maart - ruim een maand later dan gepland - een nieuwe MIG met aangepaste specificaties voor DMS gepubliceerd. Aanleiding hiervoor is de aansluiting van DMS op AES Uitgaan en volledige ondersteuning van IIAA binnen DMS. De vertraging in het opleveren van de MIG heeft een nadelig effect op het verloop van de ontwikkeling bij de Douane en kan mogelijk het verloop van de migratie beïnvloeden.
Deze MIG (versie 1.30) vervangt alle voorgaande versies. Hierin zijn ook de bevindingen opgelost die eerder door de Douane en het bedrijfsleven gemeld zijn. Voor iedereen die software levert betekent dit opnieuw aanpassingen doorvoeren. Dit geldt ook voor de door ons reeds ontwikkelde functionaliteit voor DMS opslag-, invoer- en uitvoeraangiften.
De Douane heeft mede daardoor extra aandacht voor bedrijven en softwareleveranciers die nu al problemen verwachten in het realiseren van de overgang naar DMS vóór 1 januari 2024. Om de uitrol van DMS niet verder in gevaar te brengen is besloten om de MIG te bevriezen. Dit betekent dat er geen nieuwe MIG meer wordt gepubliceerd tot 1 januari 2024.
Aangevers met opslagaangiften gingen vorig jaar al over van AGS naar DMS. Daarna werd de migratie stilgelegd als gevolg van interne problematiek bij de Douane. Nu dit opgelost is begint deze maand fase twee. Dit betreft de aansluiting op DMS van aangevers met invoeraangiften. Vanaf mei staat gepland om aangevers met uitvoeraangiften aan te sluiten op DMS. Meer informatie over de planning lees je in onze vorige statusupdate.
Ook wij starten in fase twee met het aansluiten van klanten op DMS. Door onze goede voorbereiding verwachten we dat de migratie probleemloos zal verlopen en minimale impact heeft op het logistieke proces van onze klanten. Wij zijn in ieder geval DMS-ready!
DMS Masterclasses, schrijf je nu in!
Om aangevers te helpen, organiseren we in samenwerking met de Nederlandse Douane op 4 en 6 april een masterclass. Hierin delen we alle knowhow voor het doen van een foutloze invoer- en uitvoeraangifte in DMS. Meer weten? Lees dan verder op onze website.
Douane-entrepothouders die besloten hebben om afstand te doen van hun vergunning IIAA gaan straks in DMS aangifte doen in de normale procedure. Zij worden meegenomen in de planning die is opgesteld voor de migratie naar DMS 4.0. De aangevers die hun vergunning IIAA wensen te behouden zijn in grofweg drie fasen ingedeeld:
Voor alle vergunninghouders IIAA geldt dat een individuele planning met de Douane en hun softwareleverancier wordt afgestemd. Vanuit de klantbordgroep DMS is een proeftuin opgestart waarin de pilot voor DMS 4.1 wordt uitgevoerd. In deze proeftuin zijn alle disciplines vanuit Douane, bedrijfsleven en softwareleveranciers betrokken. Vanzelfsprekend zijn wij als Stratech hierbij ook betrokken. In onze volgende update delen we onze ervaringen met jou.
Over de DMS Raad & Daad Alliantie
Woensdag 18 januari kwamen de leden van de DMS Raad & Daad Alliantie weer bijeen. Een belangengroep bestaande uit 31 GPA- en SPA-vergunninghouders. Wederom was er een interessant programma met diverse sprekers.
Zo gaf Kuehne+Nagel een presentatie over hoe de Belgische Douane het Douanewetboek van de Unie (DWU) heeft geïmplementeerd met behoud van de periodiek aanvullende aangifte. Professor Albert Veenstra van de Erasmus University sprak over de impact van DMS voor IIAA-vergunninghouders en de gevolgen voor Nederland als handelsland. En als laatste gaven Leo Alewijnse en Paul Albers van de Douane een toelichting op de stand van zaken en het toepassen van de ketenregeling.
Brief aan de staatssecretaris
Om de belangen van onze leden te behartigen hebben we, namens de DMS Raad & Daad Alliantie, de staatssecretaris van Toeslagen en Douane een brief gestuurd. Daarin hebben een concreet voorstel gedaan om de administratieve lasten en het logistiek oponthoud in de keten voor IIAA vergunninghouders tot het minimum te beperken.
Deelnemen aan de volgende DMS Raad & Daad Alliantie? Dat kan! Schrijf je nu in voor onze bijeenkomst op donderdag 11 mei 2023 via de onderstaande button.
Vergunninghouders IIAA die kiezen voor scenario C én dus gebruik gaan maken van de ketenregeling, moeten naast DMS ook de nieuwe Auditfile Voorraad implementeren.
Vanuit de werkgroep – waar wij onderdeel van zijn – wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe versie van de documentatie. Het gaat met name nog om belangrijke uitgangspunten en definities met betrekking tot toepassen van de ketenregeling. Een belangrijke voorwaarde is namelijk dat inschrijving plaats vindt in één en dezelfde administratie van de aangever.
De Douane heeft hierover inmiddels een standpunt ingenomen. De unieke sleutel voor één en dezelfde administratie is het EORI-nummer van de aangever. Dit betekent dat er geen sprake meer is van een keten als bijvoorbeeld de goederen overgaan van de ene vergunninghouder, naar de andere vergunninghouder!
Met ons in gesprek over het toepassen van de ketenregeling, Auditfile Voorraad of de impact van DMS 4.1? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!