Blog | Stratech Logistic

Update over het nieuwe douanesysteem DMS [mrt]

Geschreven door Product Manager | 6-mrt-2024 12:18:31

In het kort

De migratie naar het nieuwe Douaneaangiften Management Systeem (DMS) had al lang voltooid moeten zijn. Echter, in de praktijk blijkt dat het overzetten van alle aangevers nog een behoorlijke uitdaging is. Zo staat Douane IT landschap op dit moment flink onder druk, wat zorgt voor  complicaties die het afronden van dit omvangrijke project in de weg staan. 

In deze blog deelt onze collega John zijn inzichten over de voortgang van het DMS-project en brengt jou op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Dit even vooraf: wil je het laatste nieuws over het DMS en andere douanewijzigingen direct in jouw mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze douane-update service!

 

Van AGS naar DMS 4.0
Opslag-, invoer- en uitvoeraangiften

Op dit moment zijn zo goed als alle 3.100 aangevers in Nederland met standaard invoer- en uitvoeraangiften succesvol overgezet naar DMS.

Aangevers die nog niet klaar zijn met de overgang naar DMS, hebben individuele afspraken met de Douane gemaakt. Dit betreft veelal IIAA-vergunninghouders die met alle aangiftestromen tegelijk de overstap naar het nieuwe aangiftesysteem DMS willen maken. 

Daarmee is het onderdeel van AGS naar DMS 4.0 dus bijna afgerond. Nieuwsgierig naar de ervaringen van andere bedrijven tijdens de overgang? Lees hier verder.




Van GPA-SPA naar DMS 4.1
Maandaangiften en douane-entrepot

In onze laatste update gaven we aan dat IIAA-vergunninghouders de mogelijkheid hadden om een verzoek in te dienen om deel te nemen aan de zogenaamde "informele fase".

Deze “informele fase” houdt in dat je als IIAA-vergunninghouder ook na de deadline van 1 januari 2024 mag aansluiten op DMS. De betreffende bedrijven hebben sindsdien een planning gemaakt in afstemming met de Douane voor het moment van overgaan.

Eerste ervaringen

Tijdens de livegang van de eerste IIAA-vergunninghouder in december 2023 werd duidelijk dat het proces aanbrengen binnen DMS prima verliep. Bij het indienen van aanvullende aangiften deden zich echter technische problemen voor die het proces blokkeerden. Hierdoor kon de eerste IIAA-vergunninghouder niet volledig over op DMS.

De Douane ging aan de slag met een oplossing, waarna er opnieuw pogingen zijn ondernomen om de aanvullende aangiften van dezelfde vergunninghouder in het DMS te verwerken. Ook werd ondertussen een tweede IIAA-vergunninghouder aangesloten. 


DMS nog niet klaar voor hoge volumes

Helaas is gebleken dat het Douane IT-landschap - met zijn vele onderliggende systemen waarmee DMS communiceert voor onder andere het berekenen van invoerrechten - de hoge volumes niet aan kan. Daarom is de Douane nu bezig de performance van haar IT-landschap te verbeteren, waardoor DMS deze hoge volumes in de nabije toekomst hopelijk wel kan verwerken. 

Het blijkt dat de eerder ingestelde beperking van maximaal 250 aangifteregels in een aanvullende aangifte door de Douane nog niet kan worden verwerkt.

Impact voor IIAA-vergunninghouders

De Douane heeft daarom een publicatie uitgedaan waarin staat aangeven dat momenteel alleen vergunninghouders met niet meer dan vijf aangifteregels op DMS mogen aansluiten. Ook is er een limiet op het aantal aanvullende aangiften dat mag worden ingediend. Uiteindelijk is de totale workload doorslaggevend of het IT-landschap van de Douane het aankan of niet. 

De Douane heeft aan het oplossen van de problematiek de hoogste prioriteit gegeven. Door een speciale taskforce wordt nu hard gewerkt aan een oplossing, en een eerste positief resultaat. Op dit moment hebben twee IIAA-vergunninghouders succesvol een aanvullende aangifte tot 250 aangifteregels met DMS verwerkt. Dit betekent dat na overleg met zowel de programma manager IIAA van de Douane als jouw softwareleverancier, het nu mogelijk is voor aangevers met meer dan 5 tot maximaal 250 aangifteregels om aangesloten te worden op DMS.

De doorgewinterde douanespecialist weet dat in de specificaties van DMS een maximum van 999 aangifteregels staat. Echter, het blijft nog onzeker of en wanneer de systemen deze hoeveelheden aankunnen. Uiteraard houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom DMS. 

  • Tip! - Neem contact op met de Douane en jouw softwareleverancier om de impact hiervan te bepalen op de eerder vastgestelde planning voor de overgang naar DMS.

De complicaties bij de overgang naar DMS zorgen voor toenemende druk op de deadline van 1 juli 2024, de laatste dag waarop de huidige aangiftesystemen AGS en GPA nog operationeel zijn. De Douane gaat in gesprek met de Europese Commissie om tot een oplossing te komen. 


Auditfile Voorraad
Vervanger van de voorraadverloop GPA

Er zijn momenteel geen nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot de Auditfile Voorraad, de vervanger van de voorraadverloop GPA. De werkgroep die verantwoordelijk is voor dit project moet opnieuw bijeenkomen. Er is hiervoor nog geen concrete datum vastgesteld.

Bovendien heeft de voorzitter van de werkgroep een nieuwe positie binnen de Douane gekregen. Er moet nog een nieuwe opvolger worden aangesteld en die dient te worden bijgepraat over de laatste stand van zaken betreffende de implementatie van de Auditfile Voorraad.

Zit jij met vragen over de Auditfile Voorraad? Maak dan gebruik van onze expertise.